GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO // BESTEL OP TIJD VOOR MINDER STRESS ROND DE FEESTDAGEN

HOME » BLOG » Let's talk consent, baby (I)

Let's talk consent, baby (I)

Als ouders hebben al voor de geboorte bepaald wat we belangrijk vinden in de opvoeding van onze kinderen. Mijn kind:
☝🏾 Mag niet vechten.
☝🏾 Toont respect naar anderen toe.
☝🏾Is aardig.
☝🏾Speelt netjes met andere kindjes.

Het is een hele waslijst en wordt alsmaar langer. Maar we vergeten soms ook de dingen die minder bespreekbaar zijn.
Zoals hoe ze best omgaan met sociale interacties, die complexer worden naarmate zij ouder worden. Hoe reageren ze in situaties waar zij zich ongemakkelijk of onveilig voelen? Hoe geven zij al op jonge leeftijd hun grenzen aan.
Ik schreef er een kinderboek over (en ja dit zal ik schaamteloos blijven promoten as long as I live), maar ik wil het hier alvast bespreekbaar maken. Wat vertel jij aan je kinderen over persoonlijke grenzen? Welke tips zou je graag delen? Let’s talk about!

 

1 Forceer nooit een knuffel of kus

Verplicht kinderen ook niet om een familielid, vriend of ander kind te knuffelen of te kussen. Hoewel we goede manieren en vriendelijkheid willen aanmoedigen, zijn er genoeg andere manieren om afscheid te nemen zonder fysiek contact. Je kunt een knuffel voorstellen als je denkt dat het gewenst is, maar net zo goed een high-five, zwaaien of handdruk voorstellen. Zorg ervoor dat als ze een ander kind een knuffel willen geven, ze dat kind eerst om toestemming vragen.

 

2 Kinderen mogen een kus Of knuffel weigeren. Geef ze daar geen schuldgevoel over

Als je je kind om een ​​knuffel of een kus vraagt, respecteer dan het antwoord. Als ze ‘nee’ zeggen, laat de drama achterwege. Begin niet te mokken of klagen en neem het zeker niet persoonlijk. Kinderen moeten in staat zijn hun grenzen aan te geven zonder dat we ze daarover een schuldgevoel aanpraten. Door hun grenzen te respecteren, leren zij ook de grenzen van een ander te respecteren.

 

3 Beantwoord de vragen van uw kinderen over het menselijk lichaam

Je hoeft niet grafisch te zijn, maar vertel kinderen de waarheid over hun lichaam. Beantwoord hun vragen dan ook zonder verlegenheid en zo eerlijk mogelijk, zodat zij zich niet schamen voor hun vragen. Als ze een maandverband vinden, leg ze uit wat menstruatie is. Benoem de geslachtsorganen ook zoals ze heten. Jongens hebben een piemel, penis of tollie. Meisje hebben een spleetje, vagina of poenie.

 

4 Leer kinderen om anderen te helpen die in de problemen zitten

Praat met kinderen over hoe ze anderen kunnen helpen en bij welke vertrouwde volwassenen ze terecht kunnen voor hulp. Vaak is er veel af te lezen van een gezichtsuitdrukking. Probeer ze dan ook aan te moedigen om gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal af te lezen. Speel het emotiespel en laat ze raden hoe een ander voelt: bang, boos, blij, verdrietig etc. You name it!


«   »