De legende van Queen Nikkolah

De legende van Queen Nikkolah

In 2017 creëerde Laura Nsengiyumva een nieuwe Sint, Queen Nikkolah met een geheel eigen legende. Laura Nsengiyumva omschrijft zichzelf als een “artivist” en combineert zo haar artistieke praktijk met haar activistische engagement. creëren.

Queen Nikkolah

Queen Nikkolah is een nieuwe mythe voor kinderen die de raciale- en gendergrenzen van Sinterklaas ter discussie stelt. Dit project van kunstenares Laura Nsengiyumva stelt vragen bij de koloniale patronen die inherent verbonden zijn aan deze traditie en de gevolgen daarvan op de verbeelding van een kind. Terwijl de vraag al te vaak wordt toegespitst op de zwartheid van Zwarte Piet, verschuift zij de vraag naar de witheid en het gender van Sinterklaas als bepalende elementen in het onbewust aanleren van raciale- en genderprivilege (of -achterstelling) in de kindertijd.

Queen Nikkolah · De Legende van Queen Nikkolah

 

De legende van Queen Nikkolah vertelt over een land, waar mensen de zon uit het hart verloren hebben en niet iedereen op het feest wordt uitgenodigd. Het kinderverhaal reikt wortels naar de aarde en gaat stereotypes niet uit de weg, maar geeft kinderen de kans ze te herkennen en overstijgen.

 

Queen Nikkolah · The Legend of Queen Nikkolah

 

Queen Nikkolah · أسطورة الملكة نيكولا
Afbeelding: Daan Broos

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Sinterklaasbloeken die wij wel willen lezen

1 van 3