Met de gedachte ‘if not now, then when’: Hoe kunnen we een inclusief sinterklaasfeest vieren? Zonder pesten, uitsluiten of discriminatie?
1
We beginnen alvast ruim van tevoren erover, niet pas in december. September, oktober of november zijn bijvoorbeeld even goede momenten om na te denken over een inclusief Sinterklaasfeest. Vraag even bij de leerkracht, schooldirectie of ouderraad wat er gedaan wordt aan een inclusief Sinterklaasfeest. Spreek je bezorgdheid uit over het gebruik van racistische termen of elementen die gepaard gaan bij dit kinderfeest.
2
Bundel de krachten met andere ouders en bekijk samen met de school hoe oud decoratiemateriaal met zp- karikaturen vervangen kunnen worden door roetveegpieten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ouders dit uit eigen zak betalen, maar vele handen maken licht werk. En het is een prima oplossing voor tegenargumenten als ‘we hebben geen budget’ of ‘wat stel je zelf voor?’.
3
Een inclusief kinderfeest begint bij het inclusief denken van het team. Probeer alle stemmen te betrekken bij de organisatie. Ook oudere kinderen - die niet meer in Sinterklaas geloven- kun je bijvoorbeeld vragen om mee te denken aan een inclusiever feest. Voorkom wel dat je kinderen van kleur als lesmateriaal gebruikt. Het is een feest voor alle kinderen, dus zorg dat iedereen daarbij gehoord wordt.
4
De school is helemaal mee (yes!) en de feestplanning is in volle gang. Probeer dit jaar iets nieuw en experimenteer met het uiterlijk van de Sint. Het hoeft niet elk jaar een witte, mannelijke Sint te zijn. Het kan ook een witte vrouw zijn of een zwarte man, op een paard, op de fiets of in een rolstoel. Zo is het Sinterklaasfeest ook een representatie van onze diverse samenleving.
In Nederland heb je De Nieuwe sint, acteur Patrick Mathurin, die elk jaar samen met zijn hulpsintjes aanwezig is bij intocht in Amsterdam. Hij hoopt hiermee van het Sinterklaasfeest weer een positieve belevenis te maken. Zonder knechten of zwarte pieten. Maar ook in België deed de zwarte Sint reeds een intrede. Sint Mauritius bezocht vorig jaar het Afrika museum, zodat vooral kinderen van kleur zich niet langer uitgesloten voelen. Ook Queen Nikkolah toont dat die goede, oude man even goed een zwarte, jonge vrouw kan zijn.
Maar ook in België deed de zwarte Sint reeds een intrede. Sint Mauritius bezocht vorig jaar het Afrika museum, zodat vooral kinderen van kleur zich niet langer uitgesloten voelen. Ook Queen Nikkolah toont dat die goede, oude man even goed een zwarte, jonge vrouw kan zijn.
Daarnaast krijgen kinderen ook bepaalde stereotypen mee over zwarte mensen. Onderzoekster Mireille Tsheusi voerde samen met vzw Change een onderzoek waarbij zij 90 kinderen tussen 3 en 9 jaar ondervroegen over zwarte piet. Volgens Mireille is de ‘stoute, luie, dwaze maar onderdanige’ knecht een initiatie tot racisme en worden dezelfde kenmerken van zwarte piet impliciet toegekend aan mensen met Afrikaanse roots.
'Sinterklaas bestaat in 44 landen maar in de meerderheid daarvan komt deze tweede zwarte figuur niet voor (…)'