Maak kennis met auteur Fatima Noori

Maak kennis met auteur Fatima Noori

Fatima is acht jaar wanneer zij samen met haar familie halsoverkop moet vluchten. Vijf jaren later woont ze in België, kan ze naar school en heeft haar eerste boek uit. Een boek dat ook verfilmd zal worden. Voor dit auteurinterview benaderde ik Fatima Noori, auteur van het autobiografisch verhaal 'Het boek van Fatima', waarin ze haar vlucht van Afghanistan naar België deelt. Wat keek ik ernaar uit om dit interview met jullie te delen.
 
Jouw boek leest als een dagboek. Heel persoonlijk en heel confronterend. Waarom besloot je dit verhaal te delen? Ik heb het verhaal gedeeld, omdat ik de vooroordelen, racisme en ongelijkheid beu was. De meeste hebben nog nooit oorlog, gezien of meegemaakt. Ik wilde een waargebeurd vluchtverhaal delen, dat mijn realiteit is en van nog miljoenen vluchtelingen door de eeuwen heen.
 
Je hebt in je jonge leven al talloze keren oog in oog met de dood gestaan. Hoe gaat het nu met jou? Het gaat goed mij! Door alle tegenslagen ben ik sterker geworden. Ik word omringd door mensen die veel om me geven en er altijd klaarstaan voor mij. Bovendien ben ik al mijn dromen aan het waarmaken. Ik kan naar school, ik heb verschillende hobby's en mijn boek is uitgekomen.
Ik sta er versteld hoeveel je al hebt meegemaakt en dan nog zo’n uniek, biografisch verhaal schreef. Wat was de reactie op de publicatie van mensen in jouw directe omgeving? Je familie, klasgenoten? In mijn directe omgeving zijn ze allemaal super trots op mij. Vooral dat ik mijn verhaal heb durven delen en ook gewoon heb gedaan.

Wat zijn de hoogtepunten geweest sinds de publicatie?
 Het grootste hoogtepunt tot nu is dat mijn boek verfilmd wordt.
Met al jouw ervaringen als jong meisje op de vlucht en de hardnekkige onbegrip waarmee mensen op de vlucht nog altijd mee geconfronteerd worden, waar haal jij kracht uit om nog zo strijdvaardig te blijven?
Wij mensen zijn rare wezens. Men denkt werkelijk dat we gewoon hier komen om de boel over te nemen en om te profiteren. Ik heb duizenden gevaren meegemaakt en wil gewoon opnieuw mijn leven beginnen.
Ik haal kracht uit de hoop dat het ooit anders zal zijn. Dat het waard is om te blijven vechten, zodat mensen een ander beeld krijgen van vluchtelingen.                                                              
 
Wat wil je jongeren meegeven die actie willen ondernemen en niet weten waar te beginnen?
Niet twijfelen aan jezelf, achter je idee blijven staan en niet opgeven tot het lukt.

 

'Het boek van Fatima' bestel je hier

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Sinterklaasbloeken die wij wel willen lezen

1 van 4