'Voorbeeldminderheid' en positieve stereotypering

'Voorbeeldminderheid' en positieve stereotypering

“Wij zijn blijkbaar de ‘lievelingsallochtonen’ van witte mensen. We zijn harde werkers, we klagen niet te veel en gedragen ons. Het is een compliment dat geen compliment is. Die ‘positieve’ stereotypen maken dat racisme tegen Aziaten niet serieus wordt genomen.”

Aldus cinematograaf, Hyun De Grande tijdens het panelgesprek van Untold Asian Stories. Die laatste is de eerste organisatie in Vlaanderen die er wil zijn voor een nieuwe generatie met Aziatische roots. Onlangs organiseerde zij in samenwerking met Kif Kif vzw een panelgesprek, waarin zij de stereotypen en vooroordelen aankaarten waarmee de Aziatische gemeenschap in België wordt geconfronteerd. In de label ‘voorbeeldminderheid’ zien ze een paar kwalijke aspecten.

1.

"Het bestaan van een ‘voorbeeldminderheid' impliceert dat er ook ‘slechte’ minderheden zijn, wat bijgevolg heel polariserend kan zijn en daardoor ook als een politiek middel kan gebruikt of zelfs misbruikt worden om groepen tegen elkaar op te zetten. "

 

2.

"In deze maatschappij bestaan zoveel vooroordelen over hoe slim, muzikaal, onderdanig, stil wij zouden zijn. Hoewel een deel van deze stereotypen ‘positief’ zijn en de opmerkingen die wij hierover herhaaldelijk krijgen goed bedoeld zijn, brengen die aannames verwachtingen met zich mee die velen als een zware druk ervaren."

 

3.

"Al waren sommige mensen van de eerste generaties migranten uit Azië misschien inderdaad erg stil en hardwerkend, dat geldt nu al lang niet meer voor alle Vlaamse Aziaten. Velen van ons zijn al derde of vierde generatie en voelen zich meer Vlaming dan Aziatisch, velen zijn geadopteerd en voelen sowieso geen directe link met hun cultuur, en ten slotte heeft ieder van ons logischerwijze ook een eigen persoonlijkheid die afwijkt van een veralgemening. "

 

Welke opmerkingen vallen volgens jou nog onder ‘positieve stereotypering’ en hoe ga je daarmee om?

 

Bron: Kif Kif

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Sinterklaasbloeken die wij wel willen lezen

1 van 3