Het boek waarvan je wenst dat het niet bestond

Het boek waarvan je wenst dat het niet bestond

Jay is een jongen die bruist van energie en plezier. Zijn meest favoriete dingen zijn rondhangen met zijn vrienden, luisteren naar de verhalen van opa en kusjes krijgen van oma. Hij vindt het leuk om mee te rijden in de coole auto van zijn vader en om zijn lengte met potloodstrepen tegen de muur laten opmeten door zijn moeder. Maar naarmate die lengtemarkeringen toenemen, groeien ook de angsten van alle familieleden mee. Opa waarschuwt Jay om niet in een te grote groep met zijn vrienden rond te hangen, terwijl oma zich zorgen maakt dat anderen hem niet meer zo schattig zullen vinden nu hij ouder is. Van zijn mama krijgt Jay een waslijst aan regels hoe hij zich tijdens het winkelen moet gedragen om geen argwaan te wekken. En zijn papa vertelt Jay wat hij moet doen als hij ooit wordt aangehouden door de politie. 

The Talk is het verhaal waarvan je zou willen dat het niet geschreven moest worden. Het gaat over het gesprek dat ouders liever uitstellen of helemaal uit weggaan. Want hoe begin je aan een gesprek over vooroordelen, raciale ongelijkheid of racisme met je kind? Dat leggen we zeker uit in ons boek ‘Ssst… dat mag je niet zeggen’ die in mei wordt verwacht. (pre-order mogelijk via de webshop). Maar in dit kinderboek kiezen de ouders en grootouders van Jay om hem uit te leggen hoe te reageren op raciale profilering en andere vormen van vooroordelen waar zwarte kinderen, vooral zwarte jongens, vaak mee te maken krijgen als ze de overgang maken van hun kindertijd naar hun puberteit. In twee donkere pagina’s zie je als de lezer de zwaarte van dit gesprek. The Talk is een kinderboek waarvan je wenste dat die nodig was, maar waarvan je opgelucht ben dat die er eindelijk is. Het is een boek die jij niet kan (voor)lezen zonder een uitgebreider gesprek over ongelijkheid te vieren. 

Het is een kinderboek over racisme, maar in de kern is het een eerbetoon aan een liefdevolle zwarte familie die er alles aan doet om hun kind te beschermen in een maatschappij die hem snel als gevaarlijk, schuldig en crimineel zal bestempelen. 

Denk je al na over ‘het gesprek’? Over wat je zal zeggen, hoe jij je daarop zal voorbereiden? En als dat niet zo is, wat houdt je tegen?

*Bestel ‘The Talk’ via www.cargoconfetti.be

Terug naar blog

Sinterklaasbloeken die wij wel willen lezen

1 van 3