Nic Blake en de verdwenen Msaidizi

Nic Blake en de verdwenen Msaidizi

Op haar 12e verjaardag is Nic Blake teleurgesteld dat haar vader haar nog steeds niet wil leren hoe ze de Gave moet gebruiken. Ze zijn Manifestors, de machtigste van de bovennatuurlijke Buitengewonen, en ze houden hun krachten geheim voor de Onopmerkelijken tussen wie ze leven in Mississippi. Wanneer TJ Retro - Nic's favoriete fantasy-auteur- in de stad is voor een signeersessie, ontdekt Nic dat hij niet alleen ook een Manifestor is, maar dat hij haar vader kent. Mr Retro onthult dat zijn boeken een fictieve versie zijn van hun jeugdoorlog tegen Roho, een kwaadaardige schurk. Maar voordat Nic meer te weten kan komen, worden de schokkende geheimen van haar vader onthuld. Om zijn onschuld te bewijzen, moet Nic - met de hulp van een lang verloren tweelingbroer en haar beste vriend - door de fantastische geheime wereld van de Buitengewonen navigeren om een krachtig gestolen artefact te vinden.

Nic Blake en de verdwenen Msaidizi van Angie Thomas is een fantasierijk, sterk uitgewerkte jeugdboek van de beroemde young adult-auteur die ons The Hate U Give gaf. Dat is geen verrassing, want Angie Thomas staat bekend om haar goed uitgewerkte personages en boeiende verhalen. Ze schrijft met humor, vaart en heeft altijd een sterke dialoog voorhanden.

‘De geschiedenis leert ons wat er met Zwarte mensen gebeurt als we als bedreiging worden gezien, en dat gebeurt nog steeds. Ik wil je niet bang maken en ik wil ook niet dat je denkt dat iedereen die er anders uitziet dan jij een hekel aan je heeft, maar er zijn mensen die vanwege onze huidskleur allerlei dingen van ons vinden.’ (p.55)

Het meest verrassende aan dit boek is hoe Zwarte folklore, historische en hedendaagse trauma’s van Zwarte Amerikanen, zoals de Ondergrondse Spoorlijn of de moorden op Emmet Till, George Floyd en Breonna Taylor, in de verhaallijn zijn verweven om de verschillen tussen Buitengewonen en Onopmerkelijken te benadrukken en het verhaal een vertrouwd tintje te geven.

In een interview zegt Thomas dat ze een magische wereld wilde creëren voor kinderen zoals zij, kinderen die ontsnapt zijn in boeken waar mensen vrij zijn van racisme, vrij van ongelijkheid. Ze hoopt dat Nic Blake in ieder geval veel jonge mensen een spiegel geeft waarin ze zich vertegenwoordigd voelen en dat we nog meer diverse fantasyboeken gaan zien. Het zou nog een uitdaging kunnen zijn om de honger te stillen van lezers die geliefde fantasiereeksen als Percy Jackson boeken, Harry Potter-serie of Amari en de Nachtwachters verslinden. Maar er bestaat geen twijfel over dat die lezers ‘Nic Blake en de verdwenen Msaidizi’ zullen opslokken - en dan de dagen beginnen af te tellen tot het vervolg.

Nic Blake en de verdwenen Msaidizi, €18,99 EUR

Terug naar blog

Sinterklaasbloeken die wij wel willen lezen

1 van 3