Inclusief Sinterklaasfeest

Een inclusief sinterklaasfeest! Een feest zonder pesten, uitsluiten of discriminatie. Dat is wat wij willen! Maar we kunnen het niet alleen. Daarom hebben we jou nodig om samen onze krachten te bundelen, zodat we ook in België werkelijk een inclusief sinterklaasfeest kunnen vieren. In elke school, wijk of huishouden  of straat. Cargo Confetti verzamelde daarom enkele tips en tools in de strijd om het racistisch karikatuur van ZP voorgoed te verbannen.

Waarom moet ZP weg?

Zwarte Piet is een figuur gebaseerd op de stereotyperende weergave van zwarte mensen in de 19de eeuw. Zijn verschijning refereert direct aan een geschiedenis van kolonialisme en slavernij. Ondanks de vele verhalen die er bestaan over de oorsprong van zwarte piet is dit de enige plausibele verklaring voor zijn tegenwoordige uiterlijk. De meeste Nederlanders en Belgen zijn opgegroeid met zwarte piet en hebben hier fijne herinneringen aan. Omdat daarnaast de geschiedenis van kolonialisme en slavernij op onze scholen onvoldoende behandeld wordt, is het niet verwonderlijk dat mensen het racistische karakter van zwarte piet’s uiterlijk niet erkennen.

INCLUSIEF SINTERKLAASFEEST, MAAR HOE?

Hoe reageer je wanneer iemand de discussie over zwarte piet wilt aangaan?

Allereerst: je hoeft niet in discussie te gaan. Zeker  niet als je een persoon van kleur ben. Waarom zou je energie steken in een discussie waarom jouw gevoelens in vraag gesteld worden.  En als je toch in discussie gaat, doe dat niet om een ander te overtuigen. Want eigenlijk hebben ze al besloten om het voorbestaan van ZP met man en macht te verdedigen. Wie overtuigd wilt worden, kan dat simpelweg met een zoekactie via Google. Tal van informatie is al beschikbaar waarom ZP een racistische uiting is. Voor goede argumenten, kun je ook terecht via de onderstaande link van diversiteitpraktijk.be

https://www.diversiteitspraktijk.be/artikels/hoe-ga-ik-om-met-het-zwartepietendebat