sensitiviteitslezer

Sensitiviteitslezer

Een sensitiviteitslezer is in feite een proeflezer, die tot een gemarginaliseerde groep behoort. Sensitiviteitslezers spelen een belangrijke rol in het uitgeefproces van boeken, omdat hun expertise auteurs kan helpen te voorkomen dat ze werk afleveren dat lezers als schokkend of beledigend zouden kunnen ervaren. Mijn taak hierin is om ervoor te zorgen dat je personages uit die groep correct hebt geportretteerd: zonder vooroordelen, onbewuste beledigingen of vernederende stereotypen.

Ik ben geen redacteur, dus ik controleer de teksten niet op grammatica, spelling of feiten. Door uit mijn eigen ervaringen en kennis als zwarte, neurodiverse vrouw te putten, kan ik de problematische elementen, verkeerde voorstelling van zaken en andere onnauwkeurigheden uit een manuscript aanwijzen.

Een personage op een beledigende manier neerzetten kan niet alleen verwoestend zijn voor de auteur, maar ook voor de lezer. Omdat ik zelf een gemarginaliseerd persoon ben, kan het lezen van iets dat mij en mijn ervaringen stereotypeert, mijn angsten nog vergroten. Auteurs die twijfels hebben bij hun verhaal omdat ze niemand willen beledigen, kan ik helpen zoeken naar andere verwoordingen.

Lijkt dit je interessant? Of zit je juist met een heleboel vragen? Ook dat is prima. Ik beantwoord ze graag. Stuur mij gerust een mailtje via het onderstaand contactformulier.