GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO // BESTEL OP TIJD VOOR MINDER STRESS ROND DE FEESTDAGEN

HOME » SINTERKLAAS

Een inclusief sinterklaasfeest! Een feest zonder pesten, uitsluiten of discriminatie. Dat is wat wij willen! Maar we kunnen het niet alleen. Daarom hebben we jou nodig om samen onze krachten te bundelen, zodat we ook in België werkelijk een inclusief sinterklaasfeest kunnen vieren. In elke school, wijk of huishouden  of straat. Cargo Confetti verzamelde daarom enkele tips en tools in de strijd om het racistisch karikatuur van ZP voorgoed te verbannen.

Waarom moet ZP weg?

Zwarte Piet is een figuur gebaseerd op de stereotyperende weergave van zwarte mensen in de 19de eeuw. Zijn verschijning refereert direct aan een geschiedenis van kolonialisme en slavernij. Ondanks de vele verhalen die er bestaan over de oorsprong van zwarte piet is dit de enige plausibele verklaring voor zijn tegenwoordige uiterlijk. De meeste Nederlanders en Belgen zijn opgegroeid met zwarte piet en hebben hier fijne herinneringen aan. Omdat daarnaast de geschiedenis van kolonialisme en slavernij op onze scholen onvoldoende behandeld wordt, is het niet verwonderlijk dat mensen het racistische karakter van zwarte piet’s uiterlijk niet erkennen.

INCLUSIEF SINTERKLAASFEEST, MAAR HOE?

Hoe reageer je wanneer iemand de discussie over zwarte piet wilt aangaan?

Allereerst: je hoeft niet in discussie te gaan. Zeker  niet als je een persoon van kleur ben. Waarom zou je energie steken in een discussie waarom jouw gevoelens in vraag gesteld worden.  En als je toch in discussie gaat, doe dat niet om een ander te overtuigen. Want eigenlijk hebben ze al besloten om het voorbestaan van ZP met man en macht te verdedigen. Wie overtuigd wilt worden, kan dat simpelweg met een zoekactie via Google. Tal van informatie is al beschikbaar waarom ZP een racistische uiting is. Voor goede argumenten, kun je ook terecht via de onderstaande link van diversiteitpraktijk.be

https://www.diversiteitspraktijk.be/artikels/hoe-ga-ik-om-met-het-zwartepietendebat

@the_positive_pixel sloeg vorig jaar de spijker op de kop met deze illustraties

Voorbeeldbrieven school & kinderopvang

Weet je nog niet hoe jouw school het sinterklaasfeest gaat vieren en ben je een bezorgd over de aanwezigheid van zwarte pieten tijdens de viering?

 

Via inclusiefsinterklaasfeest.be vonden we een voorbeeldbrief die je naar de schooldirectie kan sturen.

 

Beste ………………………..

Wij zijn een collectief van geëngageerde burgers die van de Sinterklaastraditie een feest voor alle kinderen wil maken. 
Uit onderzoek blijkt dat het figuur van Zwarte Piet schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen van kleur en dat het jaarlijks voor pesterijen en een negatief zelfbeeld zorgt. Wereldwijd zien we dan ook de kritiek op dit figuur toenemen. Nederland maakt grote stappen op dit vlak onder druk van het maatschappelijk debat. Zo gaf zelfs premier Rutte onlangs toe dat Zwarte Piet kwetsend is en onder druk van het maatschappelijk debat hoe dan ook zal verdwijnen. 

Tijd voor verandering dus! Maar hoe?


Op de nationale intocht op VRT zien we al sinds enkele jaren het goede voorbeeld: aan de oevers van de Schelde meert de Sint aan met enkel schoorsteenpieten

Ook heel wat Vlaamse jeugdwerkorganisaties zoals de ChiroScouts & Gidsen VlaanderenUit de Marge spraken zich reeds uit als voorstander van een inclusief Sinterklaasfeest. Via een publiek statement op hun website juichen ze schoorsteenpieten of andere alternatieven toe en geven ze duidelijke richtlijnen.
Wij willen deze positieve trend van het Sinterklaasfeest graag verder zetten en hopen dat ook onze Vlaamse scholen mee op de kar zullen springen.

Wat kan jouw school ondernemen?

  • Vraag het theatergezelschap dat jullie boeken om met Schoorsteenpieten of andere alternatieve Pieten te werken of zoek vrijwilligers die dat willen doen. 
  •  Ga het gesprek aan met ouders die mogelijks weerstand bieden tegen de aanpassing van het uiterlijk van Piet
  • Stem jullie lesmateriaal, inkleurplaatjes en versieringen tijdens de Sinterklaasperiode af op het nieuwe uiterlijk van Piet 

→ Hier is alvast de link naar een bundeling van interessante websites, materiaal en tips waarmee jullie aan de slag kunnen.

 

--- HELP! ---

Willen jullie toch graag meer ondersteuning bij dit proces naar een Inclusief Sinterklaasfeest op school?
Vind je geen theatergezelschappen die zonder Zwarte Pieten willen werken? 
Ondervind je veel weerstand van ouders/personeel?
Of misschien hebben jullie als school al stappen ondernomen en willen jullie tips met ons delen?

Laat het ons weten! In de mate van het mogelijke proberen wij jullie verder te ondersteunen of kunnen we samen good practices uitwisselen. 

Met vriendelijke groet en uitgestoken hand, 

Bezorgde burgers voor een Inclusief Sinterklaasfeest

 

 

Of zoek je een voorbeeldbrief voor de kinderopvang waar jouw kind naartoe gaat.

Via Nederland wordt beter vonden we ook voorbeeldbrief die je naar de opvang kan sturen.

 

Voorbeeldbrief: kinderopvang/crèche

 

Betreft: Sinterklaasviering op [NAAM KINDEROPVANG/CRÈCHE]
 
Beste [NAAM DIRECTEUR],
 
Wij zijn [NAMEN OUDERS], trotse ouders van [NAAM KIND/KINDEREN]. Wij schrijven u naar aanleiding van de invulling van de sinterklaasviering dit jaar op [NAAM KINDEROPVANG/CRÈCHE]

 

De sinterklaasperiode komt er weer aan, en wij nemen aan dat de [DE KINDEROPVANG/CRÈCHE] daar ook dit jaar weer aandacht aan zal besteden. Ongetwijfeld zal ook dit jaar het feest weer voor vrolijke spanning, mooie cadeautjes en veel lachende gezichten zorgen.
 
Voor steeds meer mensen kent het Sinterklaasfeest echter ook een negatieve zijde; namelijk de figuur zwarte piet. Zwarte piet zoals wij hem nu kennen, is rond 1850, ten tijde van de slavernij, geïntroduceerd in het Sinterklaasfeest en is gebaseerd op de toen geldende stereotypering van zwarte mensen. Karikaturale elementen die in de figuur zwarte piet zichtbaar zijn, zijn het zwart of bruin geschminkte gezicht, de (kroesharige) zwarte of bruine pruik, rode lippen en gouden oorringen.

Het is zeer treurig dat een grote groep Nederlanders niet onbekommerd kan genieten van dit nationale feest, vanwege het raciaal stereotyperend karakter van zwarte piet. Er zijn ook veel witte ouders die het feest niet vieren of meedoen met gemengde gevoelens, om dezelfde redenen. Wij vinden dat Nederland beter kan en beter verdient. Wij schrijven u deze brief om samen tot een oplossing te komen voor een saamhorig Sinterklaasfeest, zodat het leuk is voor élk kind.
 
Kleine veranderingen brengen grote vreugde
We zien in de praktijk dat er de afgelopen jaren steeds meer draagvlak is ontstaan voor een inclusief en saamhorig Sinterklaasfeest. Zo hebben meerdere scholen en crèches door het land de bewuste keuze gemaakt om zwarte piet te vervangen door een kindervriend die álle kinderen plezier bezorgt. Er zijn nu steeds breder geaccepteerde alternatieven zonder discriminerende aspecten, zoals het zwart of bruin geschminkte gezicht, de (kroesharige) zwarte of bruine pruik, rode lippen en gouden oorringen.

 
U weet als [KINDEROPVANG/CRÈCHE] als geen ander hoe belangrijk een veilige omgeving is voor de ontwikkeling van een kind, ook in de maanden november en december. [ONS KIND VERDIENT/ZWARTE KINDEREN VERDIENEN] net als alle andere kinderen een inclusief feest dat [HEM/HAAR/HEN] niet discrimineert of buitensluit.

 

Wij bieden bij dezen dan ook onze hulp aan om samen met u te kijken naar een oplossing die het sinterklaasfeest een leuk feest maakt voor álle kinderen en spreken daarvoor graag op korte termijn met u af.
 
Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.
 
Hartelijke groet,
 
[NAMEN OUDERS]
Ouders [NAAM KIND]

Spinzi publiceert jaarlijks een lijst met ZP-vrije Sinterklaasboeken. Enkele boeken vind je hieronder. Surf via deze link naar de volledige lijst.

Het verhaal van Sinterklaas – Sjoerd Kuyper en Emanuel Wiemands

Piet en Sint en het slimme kind – Gerda Dendooven

Het geheime boek van Sinterklaas – Floortje Zwigtman en Sassafras De Bruyn

Sinterklaas en de circuspieten – Eric Bouwens

Sinterklaasliedjes – Mark Janssen

 

DOWNLOAD HIER JOUW KLEURPLAAT

Kleur je mee voor een inclusiever Sinterklaasviering? Met de hulp van kinderboekenillustrator Lisa van Winsen creëerden we een  hedendaagse kleurplaat, waar wij afstappen van het typische beeld van Sinterklaas. Want voor ons kan iedereen de lieve kindervriend zijn: iemand jonger, een vrouw of een persoon van kleur. En we maken het nóg spannender, ja hoor!

We geven een prachtig Confetti-pakket weg voor de allerleukste, meest originele kleurplaat.

Zo doe jij mee:

1. Druk de kleurplaat af

2. Kleur het zo origineel mogelijk in.

3. Stuur ons een foto van jouw ingekleurde plaat in. Dat kan via mail, maar ook op sociale media: instagram, facebook

We maken op 27 november bekend wie het pakket heeft gewonnen.