Alle dagen sneeuw
Stel je voor dat je ergens goed in bent. Dan bedoel ook echt goed. Je droomt er de hele dag van. Je oefent hard om er beter in te worden. Je wint wedstrijden omdat je gewoon zó goed bent. Maar je krijgt er geen erkenning voor. Geen grote massa’s supporters, geen aandacht van de pers en ook geen grote trofee... omdat je een meisje bent.
Dat is niet echt eerlijk. Zo denkt Amira er ook over. Ze houdt van snowboarden. Het is het liefste wat ze doet. Tijdens haar eerste snowboardwedstrijd merkte ze iets heel vreemds op.
‘Waarom krijgen jongens meer aandacht dan meisjes?’.
‘Alle dagen sneeuw’ vertelt het verhaal van snowboard-heldin Amira die haar vrienden bijeenroept om gelijke behandeling van meisjes op te eisen tijdens de sport. Maar eerst moet ze nog ontdekken dat ze geen jongen hoeft te zijn om de erkenning te krijgen die ze verdient. Die zoektocht is soms grappig en dan weer verscheurend, omdat het zo dicht bij de belevingswereld van jonge meisjes komt: ‘Wij werken even hard als de jongens en oefenen evenveel. Toch hebben zij veel meer voordeel’
Boeken en verhalen worden al heel lang gebruikt om peuters en jonge kinderen te leren wat wel en niet mag in het dagelijks leven. En gelukkig heeft een golf van inclusief opvoeden en het momentum op het gebied van gendergelijkheid een markt gecreëerd voor kinderboeken die giftige genderrollen niet versterken, maar juist ter discussie stellen. Ik kan dit alleen maar toejuichen en ik hoop dat er meer van dit soort boeken zullen volgen.
Vooral als er meer van zulke onvergetelijke regels in staan die me doen rechtstaan alsof mijn favoriete liedje net wordt afgespeeld: ‘Het is best eng om voor verandering te willen zorgen maar ze doen het beter vandaag dan morgen’
Gelijkheid moeten we kinderen van jongs af aan bijbrengen en dit boek laat meisjes en jongens zien dat ze groots kunnen dromen.