
Een boek dat je in één ruk uitleest, maar nog dagenlang over nadenkt
‘Stel nou dat we niet afvallen? Stel nou dat je gewoon geschapen bent voor een bepaald leven?’ In dit eerste deel van het vette leven-reeks volgen we de 14-jarige Sarah, die ongewild wordt opgezadeld met iets wat voor haar voelt als sociale zelfmoord: ze moet naar afvalkamp. Niemand mag het weten. Zeker Lucas niet, haar beste vriend en crush, bij wie ze uit alle macht probeert los te breken uit de friendzone. Maar als ze afvalt, dan komt het vast goed. Toch?

Negen kinderboeken over koloniale geschiedenis en verzet
Hoewel het belangrijk is te benadrukken dat de geschiedenis van zwarte mensen niet begon met slavernij, is het essentieel dat kinderen verhalen lezen die de kracht, moed en het verzet van tot slaaf gemaakten belichten. Zulke verhalen dragen niet alleen bij aan representatie, maar stimuleren kinderen ook om na te denken over macht, …

Eerste jeugdboek over Belgisch koloniaal verleden
Dit is het eerste jeugdboek over de kolonisatie van Congo op maat van kinderen. Het is zo’n boek waarvan je bij het openslaan meteen voelt: dit is belangrijk. Dit boek verdient een plek in het onderwijs, in boekenkasten, in gesprekken met kinderen. Zeker nu.

Bruidsmeisje Boris, een speels prentenboek waar iedereen gewoon zichzelf mag zijn!
In het rijtje boeken die genderstereotypen doorbreken is Bruidsmeisje Boris een leuke, frisse aanvulling. Er is vanzelfsprekende diversiteit zoals je die tegenwoordig in steeds meer boeken ziet, maar de extra laag van jongens in zachte, niet-conforme rollen is meer dan welkom.

Ik wil geen nieuwe broek
Een warm, speels en relevant prentenboek dat laat zien hoe afscheid nemen van het oude ook ruimte kan maken voor iets nieuws – zonder iets weg te gooien.

Lichamen zijn leuk, een perfect hulpmiddel tegen een negatief lichaamsbeeld
Beenhaar, okselhaar, lip of kin met donshaar, doorplopende- wenkbrauwhaar. Lichamen zijn leuk! Wanneer was de laatste keer dat je vetrolletjes in een prentenboek zag, om nog maar te zwijgen van behaarde lichamen, keizersnedes, wijnvlekken, bobbelige neuzen of albinisme?

Waardevolle bron om taal te geven aan onderdrukking en verzet
‘Wij zijn Palestijnen’ is meer dan een informatief werk; het is een liefdesbrief aan Palestina. Het laat zien wat Palestijnen verbindt als een herkenbare Arabische natie en biedt jonge lezers redenen om trots te zijn op hun erfgoed.

Louis Paraplouis
Dit prachtig verhaal op rijm neemt je mee in het dagelijks leven van Louis, een aandoenlijke oude man die met zijn kar en koffer op pad gaat om kapotte paraplu’s te repareren. Terwijl de wereld om hem heen gehaast voorbij raast—mensen rennen door de regen, staren naar hun telefoons en zijn met hun gedachten ergens anders—neemt Louis juist de tijd om stil te staan.

De lachjesdief
Er is iets verschrikkelijk ergs gebeurd. Toen Noor vanochtend wakker werd, was haar stralende glimlach verdwenen. Ze voelde niets: geen power, geen pit, geen pret. Er was geen twijfel mogelijk: een dief had haar glimlach gestolen. De beruchte lachjesdief had toegeslagen! In het prentenboek De lachjesdief is Noor vastbesloten om haar lach terug te krijgen. Samen met haar schattige vriendje Kevin gaat ze op zoek.

Inclusieve kinderboeken voor Chinees Nieuwjaar
Er zijn nog steeds te weinig Nederlandstalige kinderboeken met een Aziatische representatie, maar misschien kunnen deze boeken wat inspiratie bieden voor de naderende viering van het Chinees nieuwjaar.

Alle dagen sneeuw
‘Alle dagen sneeuw’ vertelt het verhaal van snowboard-heldin Amira die haar vrienden bijeenroept om gelijke behandeling van meisjes op te eisen tijdens de sport. Maar eerst moet ze nog ontdekken dat ze geen jongen hoeft te zijn om de erkenning te krijgen die ze verdient.
De prinses en de kikker
Dit verhaal bewijst dat sprookjes die nét iets anders zijn precies de spiegels en ramen kunnen bieden die onze samenleving nodig heeft. Door intersectionaliteit in kinderboeken op te nemen, geven we kinderen een rijker, realistischer beeld van de wereld – en dat, zelfs in een sprookje.

In gesprek met Hare Majesteit de Koningin over inclusieve kinderboeken
In een rondetafelgesprek rond het thema ‘Voorlezen en inclusie en diversiteit’ sprak ik met Hare Majesteit de Koningin over tekort aan kinderboeken waar personages met een fysieke beperking een actieve rol in spelen.
Mijn team
Zijn alle mensen met lang haar dan meisjes? Houden alle jongens dan van dino’s? Dragen alleen meisjes dan nagellak? Met zijn debuut bewijst Senne Misplon, expert genderdiversiteit, dat het nooit te vroeg is om genderstereotypen uit te dagen.

Kleurrijke Kinderboekenlijst
Het valt op dat Nederlandse en Vlaamse makers van kleur en hun cultureel diverse verhalen structureel zijn ondervertegenwoordigd op de jaarlijkse lijst met thematitels van de Kinderboekenweek. Dat geldt ook voor andere lijsten en publicaties van gezaghebbende organisaties in het literaire veld. De Kleurrijke Kinderboekenlijst is ontwikkeld om deze makers en hun boeken in de schijnwerpers te zetten en ze de aandacht te geven die ze verdienen.

Super Sukkel: hilarisch, kleurrijk en hectisch
Super sukkel zal geliefd zijn bij lezers die al fan zijn van ‘Kapitein Onderbroek’, ‘Dog Man’ of ‘Het leven van een loser’. Het verhaal is hilarisch met een kleurrijke en hectische vibe, waardoor je pagina na pagina zult omslaan om te zien wat er volgt.

Dankjewel, Omu!
De geur van hete dikke stoofpot vult de hele buurt met zijn heerlijke aroma. Omu verwelkomt buren om van een kom te genieten, en door dit te doen heeft ze niets voor zichzelf over. Als lezer zie je hoe haar vrijgevigheid voor een onverwachte beloning zorgt.