Is ‘Lachen!’ een neurodivergent verhaal?
Toen Latif veertig dagen oud was, krulde hij zijn lippen in een glimlach. Dat was de eerste en de laatste keer dat hij dat deed.
Zo begint Lachen!, het nieuwste boek van Najiba Abdellaoui en Simon Buijs. Het is een verhaal dat meteen nieuwsgierig maakt. Latif lacht niet. Niet als je hem kietelt, niet bij gekke bekken of idiote stemmetjes. Hij kan boos lijken, verdrietig kijken of zelfs krijsen, maar lachen? Dat doet hij niet.
Zijn ouders zoeken hulp bij dokter Sleim, een ‘lachspecialist’, die al snel zijn oordeel klaar heeft: ‘Ik vrees dat uw zoon niet normaal is.’ Gelukkig laten zijn vrienden Daan en Noor het er niet bij zitten. Ze richten de LaLaLa-club op: LAat LAtif LAchen. Hun flauwe bananenmopjes, creatieve plannen en hilarische fratsen zorgen voor heel wat humor in het boek, waarbij de lezer moeite zal moeten doen om zelf niet hardop te lachen.
“Hoewel nergens expliciet benoemd, zou je Latif kunnen lezen als een neurodivergent personage. Niet vanwege zijn gedrag, maar vooral door de manier waarop zijn omgeving reageert. ”
Zo barst zijn vader op een bepaald moment in tranen uit omdat Latif geen vreugde toont. Een scène die doet denken aan de rauwe emotie die ouders soms ervaren wanneer hun kind niet voldoet aan het neurotypische beeld dat ze voor ogen hadden. Ook de opmerking van dokter Sleim en de felle reactie van Latifs moeder daarop, raken aan de pijnlijke stereotyperingen en het onbegrip waarmee veel ouders van neurodivergente kinderen te maken krijgen. Latifs eigen uitspraak ‘Maar ik ben niet zielig’ benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om anders-zijn niet automatisch te koppelen aan verdriet of tekort. Zonder het expliciet te maken, biedt het boek zo ruimte voor herkenning, nuance en gesprek.
Met Lachen! levert Abdellaoui opnieuw een heerlijk verhaal af voor beginnende lezers, als mooie aanvulling in de reeks Tijgerlezen. Haar luchtige, toegankelijke stijl en gevoel voor humor maken het boek tot een plezier om voor te lezen. Zó leuk dat ik het soms stiekem van mijn kinderen moest afpakken om er zelf nog eens in te kunnen lezen. Ze had me al overtuigd met ‘Mijn buurvrouw is een ninja’, maar met ‘Lachen!’ toont ze opnieuw haar talent voor het schrijven van verhalen die zowel vermaken als verdiepen.
Lachen!
Auteur: Najiba Abdellaoui
Illustrator: Simon Buijs
Uitgeverij: Querido
Aantal bladzijden: 83
Reeks: Tijgerlezen
Leeftijd: 7 tot 9 jaar