De prinses en de kikker
Zoals de titel al doet vermoeden, is dit verhaal een eigentijdse hervertelling van ‘De kikkerkoning’, maar net iets anders. Prinses Zara heeft alles wat haar hartje begeert: een paard met witte manen, een kast vol sneakers en een gouden bal. Haar perfecte wereld krijgt een onverwachte wending wanneer haar bal in een diepe put belandt. Een kikker biedt aan hem terug te halen, maar alleen als Zara instemt met zijn voorwaarden. Zara twijfelt: is een slijmerige kikker haar tijd waard? Alles verandert echter wanneer de kikker een niet zo verrassende transformatie ondergaat...
Deze hervertelling van het klassieke sprookje van de gebroeders Grimm heeft meer dan een modern jasje. Het verhaal weet op speelse wijze de traditionele prinsessenrol uit te dagen. Prinses Zara past niet in de klassieke prinsessenmal en brengt daarmee een verfrissend perspectief. Het boek weet zelfs met korte, eenvoudige zinnen jonge lezers te prikkelen met zijn eigentijdse insteek.
Wat dit boek extra bijzonder maakt, is de aandacht voor intersectionaliteit. Hoewel er de afgelopen jaren meer aandacht is gekomen voor diversiteit in kinderboeken, blijven veel verhalen eendimensionaal. Ze belichten vaak slechts één aspect van een personage, zoals hun etnische of culturele achtergrond. Maar kinderen zijn niet eendimensionaal; ze dragen meerdere identiteiten met zich mee. Een kind kan bijvoorbeeld van kleur zijn én een fysieke beperking hebben. Het unieke aan dit boek is de subtiele maar krachtige manier waarop het verschillende identiteiten laat samenkomen.
Dit verhaal bewijst dat sprookjes die nét iets anders zijn precies de spiegels en ramen kunnen bieden die onze samenleving nodig heeft. Door intersectionaliteit in kinderboeken op te nemen, geven we kinderen een rijker, realistischer beeld van de wereld – en dat, zelfs in een sprookje.