Video | Gerda Havertong kaartte Zwarte Piet-discussie in 1987 al aan

Video | Gerda Havertong kaartte Zwarte Piet-discussie in 1987 al aan

Actrice Gerda Havertong kaartte het ongenoegen over Zwarte Piet al aan in 1987. Dit deed ze in een aflevering van ‘Sesamstraat’.

“Het is elk jaar weer hetzelfde liedje. Sinterklaas is nog niet eens in het land of zwarte mensen, grote mensen en kinderen worden voor Zwarte Piet uitgescholden. We begrijpen best wel dat Sinterklaas al zo lang komt en dat het best wel een vrolijk feest is, maar voor heel veel zwarte mensen, grote mensen en kinderen is het helemaal geen feest. Ik heb er genoeg van om voor pieterbaas uitgemaakt te worden.”

Het gaat om een scene uit 1987 waarin actrice Gerda Havertong uitlegt aan Pino hoe vervelend het is om voor Zwarte Piet uitgemaakt te worden.  Gerda Havertong vertelt aan Pino dat het Sinterklaasfeest voor veer zwarte mensen helemaal geen feest is. De sketch ontstond toen Havertong met de pijn over het feit dat haar kind op school werd uitgemaakt voor Zwarte Piet nergens heen kon. "Mijn kind durfde die weken niet meer naar school te gaan, maar de schoolleiding noemde mij overgevoelig. Toen heb ik met mijn eindredacteur bij Sesamstraat overlegd of ik het platform dat ik had, de televisie, mocht gebruiken om een punt te maken.”

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Sinterklaasbloeken die wij wel willen lezen

1 van 3