Confetti talks: Dayenne Schurman- de Bruin

Confetti talks: Dayenne Schurman- de Bruin

Ze schreef een prentenboek over positieve zelfbeeld. De personage Kelsey uit het boek werd een pop, kreeg een theatervoorstelling, terwijl de auteur verder bouwt aan lespakketten waar burgerschap, zelfbewustzijn en diversiteit centraal staan. En dat is maar slechts een klein deel van wat ze tot nu toe heeft verwezenlijkt. Onze confetti talks deze week is met boss lady Dayenne Schurman- de Bruin van het  boek Spiegelbeeld. We hadden het over Kelsey, over de theatervoorstelling en haar favoriete kinderboeken. Eén keer raden welk boek daar ook tussen zit.

Spiegelbeeld schreef je toen het kinderboek landschap er helemaal anders uitzag. Er waren een pak minder boeken met personages van kleur. Waarom was het toen zo belangrijk om het verhaal te schrijven?

Als kind miste ik al de boeken waarin ik mezelf herkende. Ook de media was geen plek van herkenning. Toen ik ouder werd bleef dat gemis aan mij knagen. Als leerkracht streefde ik ernaar om van betekenis te zijn voor kinderen van kleur en hen in hun kracht zetten. Tegelijkertijd bleef het aan mij knagen dat er geen kinderboeken waren waarin ze zich konden herkennen. Toen ook mijn eigen dochter zichzelf ging spiegelen aan witte rolmodellen en aangaf dat ze ook graag stijl haar wilde begreep ik de impact van al die eenzijdige rolmodellen. Ik wilde iets doen, maar wist nog niet wat. Jaren later, na de geboorte van mijn tweede dochter, ben ik gaan zitten en heb het verhaal van mijn oudste dochter opgeschreven. Hierna heb ik het manuscript opgestuurd naar een twintigtal uitgeverijen. De meeste namen niet eens de moeite om een antwoordbrief terug te schrijven. Hierop heb ik besloten om het boek zelf uit te geven. Omdat ik geloof in de boodschap. Je bent goed zoals je bent!

En waarom besloot jij het nu opnieuw uit te geven met een andere illustrator?

Laat ik als eerste stellen dat ik heel blij ben met de eerste uitgave van het prentenboek Spiegelbeeld. Het heeft bij veel mensen de ogen geopend en ook veel kinderen geleerd dat ze mooi zijn zoals ze zijn. Toch was het tijd voor een nieuwe stap. De nieuwe illustraties passen meer bij de belevingswereld van het kind van nu. Ze zijn dynamischer, vlotter en er is een extra dimensie toegevoegd door middel van de positieve affirmaties en het spiegeltje achterin het boek. Verder sluit het nieuwe prentenboek goed aan bij het eveneens vernieuwde lespakket Spiegelbeeld dat ik ook in eigen beheer uitgeef.

Bestaat Kelsey echt?

Jazeker! Kelsey bestaat echt! Kelsey is mijn oudste dochter. Ze heeft zich inmiddels ontpopt tot een krachtige, mooie, jonge vrouw die heel erg trots is op haar achtergrond en haar prachtige haar.

Kun je meer vertellen over de theatervoorstelling?

De theatervoorstelling Spiegelbeeld is gebaseerd op het prentenboek Spiegelbeeld en is een interactief theaterstuk dat het jonge kind meeneemt in de belevingswereld van Kelsey. De voorstelling is geschreven door Glynis Terborg en speelt zich af in de woonkamer van oma. Tijdens de voorstelling wordt er veel gelachen en wordt er op speelse wijze verdieping gebracht op de thema's identiteit en diversiteit. De voorstelling is inmiddels op verschillende scholen opgevoerd. Wij hebben zelfs een paar keer gespeeld in het Bijlmer Parktheater. En toen kwam corona..

Kunnen  die ook aangevraagd worden door scholen? Ook in België?

Natuurlijk is de theatervoorstelling ook te boeken voor scholen! Dat is, volgens mij, ook de beste plek voor deze voorstelling. Door middel van de voorstelling, het prentenboek en het lespakket maken de kinderen kennis met een inclusieve samenleving. Volgens mij moet het mogelijk zijn om deze voorstelling te boeken voor België. Hiervoor moet ik dan natuurlijk wel eerst nog even overleggen met de spelers. 

Is er een leuk weetje over het boek dat nog niemand weet?

Nou, misschien wel! Wist je dat de prentenboeken zonder spiegeltje van de drukkerij afkomen? Deze worden er door mij persoonlijk ingeplakt voordat ze worden opgestuurd.

Hoeveel minuten heb je besteed aan het schrijven van het boek?

Minuten? Ik ben een nachtmens en soms kan ik een hele nacht wakker liggen om de ideeën die dan door mijn hoofd spoken. Soms erg leuk! Soms ook vervelend... Spiegelbeeld heb ik een van de nachten geschreven. Ik lag wakker en kon niet slapen, ik ben toen naar beneden gegaan en ik heb het verhaal in grote lijnen opgeschreven. Daarna heb ik het laten lezen, bijgeschaafd, laten lezen, gepolijst, etc.  Uiteindelijk is daaruit de huidige versie van Spiegelbeeld ontstaan.

Wat zijn jouw top drie favoriete kinderboeken?

Spiegelbeeld staat op nummer één! Niet omdat ik het zelf heb geschreven maar om de representatie en omdat het een thema behandeld dat ik erg belangrijk vind. 

Op nummer twee staat Ik bepaal  van Lysette van Geel  over een jongetje dat alles moet en nu dingen zelf mag bepalen.  

Op nummer drie staan de Anansi verhalen van Iven Cudogham.  Hij heeft de verhalen in een modern kleurig jasje verpakt. Een leuk weetje is dat ik het lesmateriaal dat hierbij hoort ontwikkeld heb.

Als er een vervolg zou komen van dit boek? Hoe zou het eruit zien?

Sterker nog, er is al een vervolg. In de werkmap van Spiegelbeeld heb ik nog meer verhalen geschreven over Kelsey en haar vrienden. Burgerschap is hierbij het overkoepelend thema.  Een verhaal gaat bijvoorbeeld over duurzaam en gezond eten, Hamza die zijn groenten niet wil opeten, een ander gaat over hoe Kelsey en Lara werken aan hun wereldburgerschap en bewust worden gemaakt van het effect van het recyclen van materialen.  En weer een ander verhaal gaat over het recht op bescherming bij geweld en oorlog, over Fatma die is gevlucht uit het land waar ze geboren en opgegroeid is en over de vriendschap tussen haar en Kelsey.  Het is mijn wens om ook deze verhalen ooit een keer uit te geven.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Sinterklaasbloeken die wij wel willen lezen

1 van 3