Zeven films waar diversiteit in wordt gevierd

Zeven films waar diversiteit in wordt gevierd

Er zijn talloze bronnen binnen handbereik die kunnen helpen om zowel kinderen als onszelf te leren over verschillende mensen, culturen en ervaringen die we niet noodzakelijk zelf ervaren. Er zijn inclusieve kinderboeken, tv-programma’s, films én speelgoed die gesprekken over diversiteit op gang kunnen brengen. Maar als we over diversiteit spreken, moeten we wel oppassen dat we het niet alleen over de raciale strijd hebben. Kinderen mogen net zo goed personages van kleur, met een visuele of mentale beperking zien die leiders zijn, kracht uitstralen en op grootse avonturen gaan.

Filmmakers lijken meer en meer aandacht aan te besteden, want we kijken nu ook met argusogen naar de nieuwste producties. Wat voor rollen hebben personages van kleur, hoeveel speeltijd hebben de personages als mens (Princess and the frog, Soul, Brother Bear, Spies in disguise en wie werd er allemaal betrokken bij de producties.
We stelden een klein lijstje samen met zeven familiefilms waarin diversiteit wordt gevierd. Welke films mogen er van jou nog bij?

  • Spider-man: into the spiderverse

Dit geanimeerde Marvel-avontuur draait om Miles Morales, een tiener uit Brooklyn, die de nieuwe Spider-Man wordt en uiteindelijk andere Spider-mensen uit parallelle universums ontmoet. De film zit vol duidelijke boodschappen over vriendschap, moed, doorzettingsvermogen, teamwork opmerken, en natuurlijk ook verantwoordelijkheid. Want with great power comes great responsibility.

 

  • Moana

Moana is de eigenzinnige dochter van het dorpshoofd van Motonui. Al van jongs af heeft ze een speciale band met de zee. Ze trekt erop uit om haar eiland te redden van verwoesting en hoewel ze daarbij de hulp krijgt van halfgod Maui, toont Moana dat ze wel zelf haar ‘vrouwtje’ kan staan. Moana is een verfrissend beeld in een reeks van Disney prinsessen die op zoek zijn naar ware liefde. Ook de Hawaiiaanse volksverhalen en liedjes maakt van ‘Moana’ een van Disney’s beste animatiefilms die geschikt is voor alle leeftijden.

  • Finding Nemo

In Finding Nemo heeft het clownvisje Nemo een onvolgroeide vin die zijn mobiliteit beïnvloedt. Zijn papa Marlin is dan ook enorm beschermend naar Nemo toe. Maar wanneer Nemo ontvoerd wordt, moet Marlin het doen met de hulp van een vis met geheugenverlies: Dory. Naast de fysieke beperking van Nemo en het geheugenverlies van Dory, worden ook de angststoornissen van Marlin, de OCD van de oudere vis in het aquarium en de verslaving van de haaien in beeld gebracht. Daarin ligt de ultieme, cruciale boodschap van "Finding Nemo" - dat anders zijn normaal is.

  • Hidden Figures

Of uw kinderen nu van de ruimte houden of niet, het waargebeurde verhaal van drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die begin jaren 60 bij NASA werkten, zal hen inspireren. Op dat moment werden zowel vrouwen als mensen van kleur op grote schaal openlijk gediscrimineerd, vooral in Virginia. Maar wanneer de Russen op hun hielen zitten in de ruimterace, blijken de Amerikanen tot alles bereid om hen voor te blijven.

  • Wonder

Als je op zoek bent naar een film om je kinderen over empathie te leren, zoek dan niet verder dan de verfilming van R.J. Palacio's bekroonde roman 'Wonder'. Auggie, het hoofdpersonage, werd geboren met een gezichtsafwijking. Zijn ouders stuurden hem niet naar school uit angst dat hij niet geaccepteerd en gepest zou worden. En toch wilt Auggie heel graag naar school. Wanneer hij eindelijk de kans krijgt, moet hij de confrontatie aangaan met zijn eigen angsten.

  • Coco

Deze animatiefilm bevat een volledig Latino cast en vertelt het verhaal van Miguel, een 12-jarige Mexicaanse jongen die een aspirant-muzikant is. Coco is een prachtig verfilmde ode aan de Mexicaanse traditie van Dia de los Muertos, de feest-en herdenkingsdag van de doden. Kijkers worden getrakteerd met heel veel kleurrijke scènes en muzikale nummers, waar iedereen spontaan van gaat meezingen.

  • Sur le chemin de l’école

Een Franse documentaire is misschien niet de eerste keuze van uw kind voor een familiefilmavond. Maar als je ze kunt overhalen om het eens te proberen, kan het een blijvende indruk maken. "Sur le chemin de l'ecole" toont vier kinderen die op weg zijn naar school, die elk hun eigen persoonlijke obstakels overwinnen om daar te komen. De beelden zijn prachtig en de documentaire moedigt kinderen aan om na te denken over de uitdagingen waarmee andere kinderen over de wereld worden geconfronteerd.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Sinterklaasbloeken die wij wel willen lezen

1 van 3